The followings is how to cook rice (japonica) not by using rice cooker.
- Measure rice by a measuring cup and put it into a bowl
- Fill water and remove the water
- Wash the rice
- Fill water and remove the water in a few times in order to remove ground rice powders
- Move the rice to a cookware. A thick one is fine, e.g. a saucepot
- Put water in the same volume as the rice
- Heat it up by strong fire
- When boiled, change to very low flame
- By using a wooden spatula, take rice grains from the pot bottom
- Put the cover. Wait 10 minutes sharp
- Put out the fire. Wait 10 minutes or more
Never remove the pot cover for 20 minutes.
鍋で米を炊くには
炊飯器を使わずに鍋で米 (ジャポニカ種) を炊く手順は次の通り.
- 米を研ぐ.計量カップで米をボウルなどに量り入れ,水を満たしたあと捨て,米を研ぐ.そのあと水を数回替える.最後に水をできるだけ切る
- 米を鍋に移す.厚手の鍋が良い.米と同量の水を加える
- 火にかける.鍋脇から炎がはみ出ない程度の強火
- 沸騰したら,トロ火にする.先の平たい木ベラなどで鍋底にくっつきかけた米をはがす
- 鍋に蓋をする.ここから 10 分間トロ火
- 10 分経ったら,火を止める.ここから 10 分蒸らす
20 分間は決して蓋を取ってはいけない.